Ten przepis na chleb pełnoziarnisty to mistrzostwo świata. Robię go bez długiego wyrabiania i zakwasu

Dodano:
Chleb pełnoziarnisty Źródło: Shutterstock / KreaFoto
Moja babcia i mama często piekły chleb i bułki, które były wyjątkowo lekkie i chrupiące. Wyrób domowego pieczywa wymagał jednak sporo czasu i umiejętności. Znalazłem jednak przepis, który bez żadnego wysiłku pozwala upiec pyszny i zdrowy chleb pełnoziarnisty.

Przyznam szczerze, że chleb na zakwasie nie zawsze mi wychodził. Niestety, nie każdy piekarnik nadaje się do pieczenia tradycyjnego, ciężkiego chleba. Moja babcia i mama piekły chleb w piekarniku gazowym, ale stara kuchnia gazowa została oddelegowana na „emeryturę” do domku letniskowego. Będąc na wakacjach, postanowiłem sprawdzić, czy niezawodna kuchnia EWA pomoże mi rozwiązać zagadkę nieudanych eksperymentów z pieczeniem chleba. Tak jak myślałem, w piekarniku gazowym starego typu chleb z przepisu babci wyszedł idealny. Niestety, długie wycieczki na działkę w celu upieczenia chleba nie wchodziły w grę, więc postanowiłem znaleźć przepis, który pozwoli upiec chrupiące bochenki w piekarniku elektrycznym. Z pomocą przyszła sąsiadka, która zdradziła mi przepis na pyszne pieczywo orkiszowe z nietypowymi dodatkami.

Jak zrobić domowy chleb orkiszowy pełnoziarnisty?

Poniższy przepis jest bardzo prosty. Trudno uwierzyć, że kilka ruchów łyżką w wypełnionej mąką i innymi składnikami misce pozwala cieszyć się smakiem domowego chleba. Przepis podstawowy uwzględnia użycie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i mąki orkiszowej białej (opcjonalnie), ale możesz również użyć innych mąk.

Pieczywo z poniższego przepisu wychodzi delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz oraz długo zachowuje świeżość. Jedyną wadą tego przepisu jest konieczność oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Pamiętaj, że ciasto z dodatkiem drożdży powinno wyrastać z dala od przeciągów i źródeł ciepła.

Orkiszowy chleb pełnoziarnisty piekę w foremkach papierowych o wymiarach 20 x 12 cm. Z poniższych proporcji składników wychodzą dwa małe bochenki. Możesz również upiec jeden standardowy bochenek chleba, ale wówczas musisz wydłużyć czas pieczenia do 60-75 minut.

Wskazówka: jeżeli nie masz odpowiedniej formy, to możesz z wyrośniętego ciasta uformować małe, okrągłe lub podłużne bochenki i upiec je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.

Przepis: Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Z tym przepisem będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego chleba.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej białej
  • 320 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 70 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 30 g rodzynek
  • 10 g drożdży suchych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 duże jajko do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem
  • mąka do podsypywania ciasta i obtoczenia rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę przesiej do dużej miski. Orzeszki ziemne rozdrobnij – posiekaj je na niezbyt małe kawałki. Możesz dodatkowo podprażyć je na suchej patelni. Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki. Lekko podgrzej wodę – woda powinna być letnia. Wyjmij jajko z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Łączenie składników ciastaDo miski z przesianą mąką dodaj sól, suche drożdże, letnią wodę, olej lub oliwę z oliwek i miód. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką – powinny się połączyć, tworząc jednolite ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie wymaga dodawania większej ilości mąki. Odłóż niewielką ilość orzechów i rodzynek do dekoracji wierzchu chleba pełnoziarnistego, a resztę dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj składniki.
  3. WyrastanieGotowe ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. W czasie wyrastania ciasta trzeba dwukrotnie je odpowietrzyć, ugniatając dłońmi. Nie martw się, jeżeli ciasto podczas odpowietrzania zmniejszy swoją objętość, bo za chwilę znowu urośnie.
  4. Formowanie chlebaWyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Rozciągaj i składaj ciasto przez 5 minut, ugniatając je i uklepując. Jeżeli ciasto mocno klei się do rąk i stolnicy, to podsypuj je niewielką ilością mąki. Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie równe części. Każdą część ciasta uformuj na kształt podobny do kształtu formy do pieczenia. Wskazówka: jeżeli korzystasz z tradycyjnej formy metalowej (bez nieprzywierającej powłoki), to natłuść ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremek, uderz każdą z nich 2-3 razy o blat, a następnie przykryj ciasto ściereczką.
  5. Ponowne wyrastanieOdstaw przykryte ściereczką ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.
  6. Przygotowanie do pieczeniaWłącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Do naczynia żaroodpornego wlej zimną wodę i wstaw je na spód piekarnika. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Natnij wierzch ciasta wzdłuż ostrym nożem, posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i posyp odłożonymi wcześniej orzechami oraz rodzynkami.
  7. PieczenieWstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika oraz użytej formy. Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Porada: Do chleba dodaję miód, rodzynki i orzeszki ziemne, ale możesz zastąpić je ulubionymi ziarnami (łącznie 100 g). Jeżeli obawiasz się, że chleb pełnoziarnisty z poniższego przepisu może nie trafić w Twoje preferencje smakowe z powodu nietypowych dodatków, to możesz zrezygnować z dodawania orzechów oraz rodzynek do ciasta i jedynie posypać niewielką ilością dodatków wierzch pieczywa, dzięki czemu będzie miało mniej wyrazisty smak.

Z czym podawać domowy chleb pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty z powyższego przepisu doskonale smakuje z dodatkiem m.in. wędlin, warzywnych past kanapkowych oraz różnego rodzaju serów. Możesz podawać go również ze słodkimi dodatkami np. ulubioną marmoladą. Z dzieciństwa pamiętam zapach i smak chrupiącego domowego chleba i bułek. Wtedy wypieki te najlepiej smakowały mi bez jakichkolwiek dodatków.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...